Salutare prieteni!
Vreau să vă prezint o rețetă de varză roșie murată la borcan.
Conserva 100% naturala de varza rosie.
Pentru a pregati varza rosie tocata si murata in saramura la borcan am ales 2 verze sanatoase. Varza trebuie sa fie indesata si sa aiba aspect proaspat si sanatos.
Varza murata este foarte sanatoasa, avand toata gama de vitamine B, saruri minerale, vitamina C, acid folic și magneziu. De asemenea, varza acra are renumele de a bloca dezvoltarea tumorilor, activand enzimele care neutralizeaza substantele cancerigene.
Varza rosie are insa mai multi compusi vegetali benefici pentru sanatate, in comparatie cu sora cea alba.
Ingrediente varza rosie murata la borcan:
1.8 kg varza roșie fără cotor
1 l apa
30 g sare neiodata pentru murături
Cum se face varza rosie murata la borcan:
Am indepartat frunzele exterioare, apoi am taiat-o in sferturi.
Apoi am început să o dau pe o răzătoare, dar eu prefer să o toc fideluta cu un cutit. Puteti sa o taiati cu o mandolina sau sa folositi un robot.
Cotoarele nu le folositi.
Am frământat putin varza si am lasat-o să se odihnească in jur de 15 minute. Apoi am pus un rând de varză și am presărat sare grunjoasă. Am repetat acest procedeu de câteva ori. Am lăsat castronul în jur de 10-15 minute timp în care varza își trage sarea ca să se înmoaie.
În timpul ăsta am pregatit saramura fierband apa cu sare. Cand s-a topit sarea si apa a dat in cateva clocote am oprit focul si am lasat-o sa se raceasca putin.
Am turnat treptat saramura, cat era inca fierbinte. Am introdus o spatulă si am agitat lichidul pentru a scoate aerul din borcane.
Se poate pune în murătură câteva crenguțe cimbru și puteți să adăugați acum sau mai târziu semințe de chimen pentru un gust mai bun.
Am acoperit borcanele cu capace fără ale strânge, caci capacul va fi străns doar cand se va incheia perioada de fermentare.
Inca de a doua zi se va observa o spuma. Zeama trebuie vanturata, asa cum se face si pentru varza pusa in butoi, dar acum acest lucru se face mult mai usor, sufland intr-un pai pentru pahar introdus cat mai adanc in borcan.
Acest procedeu se repeta pe parcursul a cateva zile.
Cand fermentatia se opreste si incepe sa miroasa usor a muraturi se poate pune capacul.
Dupa 3-4 zile se pot infileta borcanele, se pun intr-o camara racoroasa, iar dupa aproximativ 3 saptamani poate fi consumata.
Sper ca veti incerca si voi caci la iarna aveti nevoie doar de putin ulei de masline si salata este gata.
Spor la treabă și poftă bună!