Ce este insuficiența venoasă?
Insuficiența venoasă este o boală a venelor care constă în afectarea întoarcerii venoase de la nivelul membrelor inferioare. Această boală constă în imposibilitatea sângelui de a se întoarce la inimă datorită unor probleme care au apărut la nivelul venelor.
Circulația sângelui la nivelul picioarelor se realizează cu ajutorul unor valve speciale. Acestea sunt situate în interiorul venelor și au drept scop împiedicarea refluxului de sânge spre periferia corpului. Exista situații în care venele membrelor inferioare se dilată mult sau situații în care sistemul de valve devine insuficient pentru a ajuta sângele să circule către inimă. În ambele cazuri consecința va fi următoarea: refluxul sângelui spre zona periferică și apariția insuficienței venoase, ca boală.
Cât de comună este afecțiunea?
Potrivit datelor statistice, insuficiența venoasă cronică (așa este denumită boala în literatura de specialitate!) apare în mod mult mai frecvent la persoanele de sex feminin, incidența bolii fiind de 7-10% în raport cu populația generală.
Peste 18 milioane de persoane suferă de această afecțiune în întreaga lume.
Simptomele principale cu care se confruntă sunt varicele, gleznele umflate, tromboflebita, hemoroizii, etc.
De ce este periculoasă insuficiența venoasă?
În mod normal, insuficiența venoasă cronică, nu este o boală care pune în pericol foarte mult viața oamenilor. Netratată, însă, poate să genereze complicații importante. Complicațiile insuficienței venoase cel mai des întâlnite sunt tromboza venoasă superficială și tromboza venoasă profundă. În cazul în care apar aceste complicații, există un risc foarte crescut de apariție a trombilor care pot migra și pot determina accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, etc.
În afară de aceste complicații foarte grave, pacienții se mai confruntă cu o neputință majoră în ceea ce privește deplasarea, cu dureri foarte mari, senzație de greutate în picioare, cu apariția ulcerelor varicoase și a infecțiilor, mai ales dacă sunt asociate și alte boli precum diabetul zaharat, spre exemplu.
Ce persoane sunt predispuse la apariția afecțiunii?
Așa cum este de așteptat, insuficiența venoasă cronică apare mult mai frecvent la persoanele care au în familie persoane care au suferit de o astfel de afecțiune. Boala apare mai frecvent la persoanele care sunt supraponderale, la persoanele care fumează, la femeile însărcinate, la persoanele sedentare, etc.
Simptomele insuficienței venoase, cum se manifestă?
În fazele inițiale, pacienții diagnosticați cu o astfel de boală, se plâng de aspectul inestetic al picioarelor. De asemenea, aceștia mai amintesc și de dureri și furnicături apărute la nivelul picioarelor, de umflarea acestora, de senzația de picioare grele, vene varicoase, telangiectazii, etc.
Durerile sunt prezente, de asemenea. Ele se intensifică atunci când persoanele stau mult în picioare și scad în intensitate atunci după repaus la pat. Sunt ameliorate de masaj și de purtarea ciorapilor compresivi.
În anumite situații poate apare ulcerul varicos. Aceasta reprezintă una dintre cele mai grave urmări ale tulburărilor care apar la nivelul venelor membrelor inferioare (incidență sub 1%). Sunt frecvent întâlnite la persoanele vârstnice și la femei. Evoluția sa este cronică și poate conduce la complicații de tip infecțios.
Când este recomandat să vizitezi un medic specialist?
În situația în care vă confruntați cu dureri supărătoare la nivelul picioarelor, dacă observați prezența trombozelor venoase la nivelul picioarelor, dacă sesizați prezența edemelor, dacă simțiți că circulația sângelui este îngreunată, de asemenea, nu ezitați să programați o consultație la un medic de specialitate.
Este foarte probabil să fie semnele debutului unei insuficiențe venoase cronice.
Tipuri de insuficiență venoasă
Cea mai completă clasificare a acestei boli a fost realizată în anul 1994 și se numește clasificarea CEAP. Ea este unanim acceptată deoarece ține cont nu doar de aspectele principale clinice, etiologice, anatomice și fiziopatologice. Această clasificare ține cont și de gradele de severitate (scoruri).
Diagnosticul afecțiunii
Pentru a pune diagnosticul unei astfel de afecțiuni, este nevoie de o consultație de specialitate, în primul rând. Aceasta va consta într-un examen clinic cu ocazia căruia medicul va pune întrebări despre simptomele care au apărut și care deranjează. În afară de această consultație, mai este nevoie de multe investigații paraclinice, pentru a stabili care este stadiul bolii.
Pe examenului clinic se poate calcula scorul CEAP. Acesta scor va indica severitatea bolii și în funcție de acesta se va stabili și tratamentul. CEAP C6 este cel mai înalt scor și stadiu al bolii, respectiv stadiul în care sunt prezente ulcerele varicoase.
Ecografia Doppler
Ecografia Doppler este o investigație foarte importantă. Cu ajutorul ei se obțin informații despre foarte valoroase despre refluxul venos. Nu este ușor de detectat prezența afecțiunii, este nevoie de o experiență destul de mare pentru a pune un astfel de diagnostic.
Această investigație este indicată atunci când pacientul prezintă vene varicoase, pentru diagnosticarea trombozei venoase profunde, pentru evaluarea întregului sistem venos, etc. În funcție de rezultatul obținut, se mai recomandă realizarea venografiei CT sau chiar și o investigație de tip RMN.
În situația în care există boli asociate și acest lucru este foarte probabil, deoarece boala apare în mod frecvent la vârste înaintate, sunt obligatorii toate tipurile de investigații care stabilesc gradul de afectare respectiv
Tratamentul insuficienței venoase
Tratamentul stabilit de medicul specialist poate fi de mai multe feluri: tratament local, tratament sistemic sau farmacologic și tratament chirurgical. Mai sunt necesare în acest caz și tratamentele pentru complicațiile apărute.
- Tratament local
Vizează curățarea ulcerului varicos, atunci când acesta este prezent. În timpul acestui tratament se vor face și manevre de debridare a ulcerului care va avea drept consecință o vindecare mult mai rapidă. Pansamentele aplicate local vor preveni cu succes pătrunderea bacteriilor la nivelul ulcerațiilor și vor împiedica apariția complicațiilor de natură infecțioasă. Există substanțe antiseptice speciale care au inclusiv rolul de epitelizare, pe lângă protecția împotriva germenilor Gram negativi și a infecțiilor cu stafilococ patogen. - Tratament sistemic (farmacologic)
Costă în mai multe lucruri. În primul rând în antibioterapie. Se mai pot administra medicamente flebotonice, de asemenea și alte medicamente simptomatice, care diferă în funcție de stadiul bolii și de alte afecțiuni asociate.
Toate medicamentele flebotonice vor avea drept consecință scăderea edemului. Implicit se va reduce și senzația de durere în acest fel.
- Tratament chirurgical intervențional
Acest tratament este indicat pacienților cu forme grave de boală care nu au răspuns în mod optim la primele două categorii de tratamente medicale. Poate să constea în strippingul venei safene care poate fi însoțit de către safenectomie. Acest tratament se aplică persoanele care prezintă ulcere varicoase și se asociază cu terapia sistemică.
Mai există și metode de tratament chirurgical de tip scleroterapie, radiofrecvență și ablația laser.
Ce se poate face pentru a încetini evoluția bolii?
Încetinirea evoluției insuficienței venoase se poate face cu tratament adecvat. Trebuie doar să ascultăm de recomandările medicilor și să nu evităm să mergem periodic la control. Dacă locul de muncă implică multe ore de stat în picioare, acest lucru nu poate continua. Dacă este vorba despre o viață sedentară, de asemenea, treptat, va trebui să se renunțe la un astfel de obicei nociv. Sunt foarte recomandate exercițiile fizice și mersul pe jos. De asemenea, menținerea cât mai mult timp a picioarelor la 45 de grade, are drept rezultat o îmbunătățire continuă a circulației sângelui la nivelul membrelor inferioare.
Nu este deloc oportun să se întrerupă tratamentul medical atunci când simptomele bolii dispar. În contextul pandemiei de COVID 19 astfel de situații au fost foarte frecvente și justificate, de asemenea. Însă, dacă se vor face eforturi mari pentru a continua tratamentul prescris de medici, evoluția bolii va fi mult mai bună și confortul de viață, de asemenea.
În foarte multe situații, pacienții evită la maxim intervențiile chirurgicale din cauză că le este teamă sau din cauză că sunt costisitoare dacă sunt realizate în sistem privat medical.
Orice intervenție de acest gen, însă, are efecte foarte bune de ameliorare a simptomelor de boală și de prevenire a complicațiilor, mai ales la persoanele care prezintă factori multipli de risc.
Stil de viață
Orice persoană care suferă de o astfel de boală trebuie să își schimbe stilul de viață cât mai repede posibil. Scopul principal este îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul picioarelor. O altă măsură foarte eficientă este purtarea ciorapilor compresivi. Ei au rolul să ușureze circulația sângelui, de asemenea. Greutatea este foarte importantă, nu trebuie să existe multe kilograme suplimentare, de asemenea.
Sunt recomandate exercițiile fizice, dar este indicat este să discuți cu medicul despre tipul, durata și intensitatea acestora. Nu este deloc bine să purtați îmbrăcăminte strâmtă și nici pantofi cu tocuri înalte.
Mențineți o relație strânsă cu medicul curant și țineți cont de sfaturile acestuia. Nu trebuie să uităm faptul că, boala aceasta se poate complica foarte ușor, mai ales dacă există boli asociate cardiace, boli metabolice sau alte tipuri de afecțiuni.
Există multe materiale interesante postate în mediul online la care accesul este gratuit și facil. O foarte bună documentare va avea drept rezultat o abordare din ce în ce mai corectă a acestei afecțiuni.
Asigurările private medicale oferă în prezent accesul la multe servicii și intervenții medicale moderne în multe clinici private. Nu cred că este deloc deplasat să vă interesați de o astfel de oportunitate. Este util să beneficiați de serviciile cele mai bune și de soluțiile cele mai moderne, terapeutice și mai ales, este foarte important să preveniți din timp complicații care pot pune în pericol întreaga stare de sănătate. Completați acum formularul de contact sau sunați la clinica noastră!
sursa: cardioclinic.ro