14 iulie 2024
Saschiz, Mureș, România
Calendar Ortodox

Sfinţii Părinţi de la Sinodul al III-lea Ecumenic

Două sute de episcopi au participat la Sinodul de la Efes. Nestorie a ajuns și el, dar nu s-a prezentat la Sinod, chiar dacă Părinții i-au sugerat de trei ori să participe la discuții. Atunci Părinții au început să discute despre erezie în absența ereticului. Sinodul s-a desfășurat în perioada 22 iunie – 31 august, 431.

La Sinodul din Efes au fost prezenți Părinții Bisericii atât de celebri precum Sfântul Chiril al Alexandriei, Juvenal al Ierusalimului, Memnon din Efes (Sfântul Celestin, Papa de la Roma, nu a putut să a participat din cauza bolii, dar a trimis legați papali).

Al Treilea Sinod Ecumenic a condamnat erezia lui Nestorie și a confirmat învățătura ortodoxă cu privire la aceste chestiuni: că este necesar să-L mărturisim pe Domnul Iisus Hristos ca o singură persoană (Hypostasis) în două naturi, Divinul și Omul, și că Preacurata Maică a Domnului să fie venerată ca Pururea-Fecioară și cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

În îndrumarea Bisericii, sfinții Părinți au emis opt canoane și „Doisprezece anateme împotriva lui Nestorie”, redactate de Sfântul Chiril al Alexandriei.