22 aprilie 2024
Saschiz, Mureș, România
Calendar Ortodox

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Viață Sfântului Mucenic Longhin Sutașul

A făcut parte din armata condusă de Ponțiu Pilat. El a fost cel care a avut în comandă paza Crucii la Răstignirea Domnului și paza Sfântului Mormânt. Datorită minunilor petrecute la moartea Domnului (pământul s-a cutremurat, soarele s-a întunecat, mormintele s-au deschis și pietrele s-au despicat), acesta a mărturisit: „Cu adevărat Acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27: 54).

Când iudeii au aflat de Învierea lui Hristos, au mers să-i mituiască pe soldați, ca aceștia să spună că trupul Domnului a fost furat de ucenicii Săi. Longhin însă nu s-a lăsat cumpărat, ci a lepădat centura militară și s-a botezat împreună cu alți doi soldați. Împreună cu cei doi a părăsit Ierusalimul și a mers în Capadocia. Acolo a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Iudeii au insistat atât de mult ca Longhin să fie ucis, încât Pilat va trimite soldați să-l prindă și să-l ucidă prin decapitare. Sfântul Longhin, cunoscându-și sfârșitul a ieșit în întâmpinarea soldaților și i-a primit la el cu multă căldură.

Pe când soldații dormeau, Sfântul Longhin s-a rugat toată noaptea pentru ieșirea sufletului său. În zori, soldații au rămas uimiți să afle că cel care i-a găzduit este cel căutat să fie ucis. Au dorit să nu-l omoare, dar Sfântul Longhin le-a cerut să împlinească porunca primită. Aceștia l-au decapitat, iar capul sau a fost dus la Ierusalim ca Pilat să fie încredințat de moartea acestuia.

Tropar – Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Longhin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

sursa: basilica.ro