19 iulie 2024
Saschiz, Mureș, România
Documentar

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Koloci

Icoana Maicii Domnului din Koloci

Icoana Maicii Domnului din Koloci este prăznuită pe 9 iulie.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu s-a arătat făcătoare de minuni în anul 1413, în timpul domniei lui Vasile I Dimitrievici, în imediata apropiere a localității Koloci, care se află la 15 verste (n.r. ‒ o veche unitate de măsură rusească; echivalentul a 16 kilometri) de orașul Mojaisk, gubernia Smolensk.

Un locuitor din satul Koloci, pe nume Luca, a găsit icoana sfântă și a luat-o cu el acasă. Unul dintre membrii familiei sale era paralizat. Luca a atins de fruntea celui suferind icoana găsită, și acesta s-a vindecat datorită credinței lui.

Vestea despre această minune s-a împânzit în sat și în zonele vecine, și mulți dintre cei care erau în suferință au început să vină pentru a primi ajutor de la Maica Domnului. Icoana Maicii Domnului din Koloci a fost mutată la Mojaisk, și de acolo la Moscova. Icoana a fost întâmpinată la intrarea în capitală de Mitropolitul Fotie, înconjurat de mulțime mare de cler și credincioși. În perioada în care icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a poposit în Moscova, mulți dintre cei bolnavi s-au vindecat de suferințele lor.

După aceasta, icoana s-a întors la Mojaisk. Pe locul în care a fost descoperită icoana Maicii Domnului din Koloci a fost construită o biserică în cinstea Maicii Domnului, în care a fost așezată sfânta icoană. Cu ajutorul donațiilor de la locuitorii din împrejurimi, dar și de la cneazul Andrei Dimitrievici, Luca a zidit o mănăstire numită Kolociskaia sau Mojaiskaia.

sursa: doxologia.ro