17 iunie 2024
Saschiz, Mureș, România
Calendar Ortodox Documentar

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „a Sfântului Maxim”

Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Maxim”

Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Maxim” este prăznuită pe 18 aprilie.

Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a fost pictată în anul 1299, după ce Maica Domnului i s-a arătat Sfântului Maxim, Mitropolitul Vladimirului (prăznuit pe 6 decembrie). Sinaxarul acestei sfinte icoane a fost scris pe piatra de mormânt a sfântului.

Fecioara Maria este zugrăvită în statură deplină, ținând pe Pruncul Hristos în mâna stângă. Cu mâna sa dreaptă, Născătoarea de Dumnezeu îi oferă Sfântului Mitropolit Maxim (care este zugrăvit stând în genunchi sau în picioare), omoforul episcopal.

Maica Domnului i s-a arătat Sfântului Maxim atunci când sfântul venise în vizită de la Kiev la Vladimir. Maica Domnului i-a spus: „Slujitorul meu Maxim, bine ai venit pentru a vizita orașul meu! Ia acest omofor și păstorește turma aceasta pe care ți-o încredințez”. Când sfântul s-a trezit, avea în mâinile sale omoforul oferit de Fecioara Maria.

Arătarea Maicii Domnului a fost un semn de binecuvântare pentru mutarea scaunului mitropolitan de la Kiev la Vladimir. Omoforul oferit de Maica Domnului a fost păstrat în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Vladimir, timp de 112 ani. În anul 1412, în timpul unei invazii a tătarilor, portarul catedralei, Patrick, a ascuns la loc sigur omoforul, după care a fost martirizat de tătari.

sursa: doxologia.ro