Îțî plac burgerii? Dar ții post? Îțî oferim trei rețete delicioase de de burgeri vegetali.
Rețeta 1: rețetă cu fasole neagră și semințe de floarea-soarelui
Fasolea neagră sau cea roșie, dacă nu găsești neagră, însoțită de orez și nuci reprezintă baza pentru acest burger vegan gustos.
Ingrediente:
3 linguri semințe de in
1/3 cană de apă caldă
1 conservă de fasole neagră, clătită și uscată pe un șervet
1 lingură de ulei de măsline
¾ cană de ceapă roșie mărunțită
2 căței de usturoi, mărunțiți
1 cană de morcov ras
½ legătură de pătrunjel tocat
½ cană de miez de floarea-soarelui, rumenit fără ulei
1 lingură de sos de soia
1 linguriță de boia, la alegere
1 linguriță de oregano uscat
1 linguriță de chimion
½ cană de tărâțe de ovăz
½ cană de pesmet
1-2 linguri de făină integrală
sare și piper, după gust
După prepararea burgerilor se folosește:
8 chifle din faină integrală
frunze de salată verde
felii de roșie
fâșii de ardei copt
murături feliate
Cum se prepară?
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Semințele de in se pun la înmuiat în apa caldă.
Cu ajutorul blenderului, se transformă o jumătate din cantitatea de fasole în piure. Pasta obținută se pune într-un bol și se adaugă restul boabelor de fasoale pisate doar ușor cu furculița, pentru textură.
În timp ce se încinge uleiul într-o tigaie la foc mic, se adaugă usturoiul, ceapa și cu sare după gust. Se amestecă pasta de fasole din bol, după care se adaugă și semințele de in hidratate, morcovul ras, pătrunjelul, miezul de floarea-soarelui, sosul de soia, boiaua, oregano, precum și chimionul. Se completează cu tărâțele de ovăz, cu pesmetul și cu făina integrală până când amestecul se leagă. Se asezonează cu sare și piper, apoi se formează, cu ajutorul mâinilor chiftele.
Se așază acești burgeri vegetali într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se dau la cuptor. După 15 minute, se întorc chiftelele pe partea cealaltă și se mai lasă încă 5-10 minute.
Se taie apoi chiflele pe jumătate și se așază burgerul între cele două jumătăți, alături de topping-urile dorite.
Rețeta 2: rețetă cu ciuperci și fasole roșie
Ciupercile au o textură asemănătoare cu a cărnii și sunt și foarte hrănitoare, de aceea pot fi utilizate într-o rețetă de burger vegan, iar fasolea vine cu un aport bun de fibre și proteine.
Ingrediente:
1 cană de ciuperci pleurotus, mărunțite
1 conservă de fasole boabe roșie
1 ceapă mică, mărunțită
3 cepe verzi, mărunțite
1 cățel de usturoi pisat
2 linguri de pătrunjel tocat
½ linguriță de chimen
1 lingură de ulei
sare și piper, după gust
După prepararea burgerilor se folosește:
5 chifle din faină integrală
Foi de salată verde, spălate și uscate
Felii de roșii
Castraveți murați feliați
Sos de usturoi sau maioneză vegană
Sos de roșii preparat în casă ori ketchup
Cum se prepară?
Sotează ceapa și usturoiul în ulei timp de 3-5 minute (până când ceapa se înmoaie), amestecând continuu. Adaugă apoi ceapa verde, chimenul și ciupercile mărunțite și mai ține pe foc până când dispare apa lăsată de ciuperci. Scoate acest amestec într-un bol.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune apoi boabele de fasole din conservă în blender ca să se transforme într-o pastă mai groasă. Amestecă această pastă cu ciupercile trase la tigaie anterior și adaugă pătrunjelul tocat, sarea și piperul. Modelează cu mâinile acest amestec, astfel încât să obții 5 chifteluțe pentru burger.
Unge o tigaie cu o lingură de ulei și pune burgerii, lasă-i să se gătească pe o parte câteva minute, apoi întoarce-i și pe cealaltă parte și, dacă mai e nevoie de ulei, mai unge-i cu o pensulă. Când s-au gătit, scoate-i pe o farfurie. Burgerii vegani pot fi copți și la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, însă vor ieși un pic mai uscați.
Montează apoi burgerul în chifla tăiată pe jumătate. Unge o jumătate cu sos de usturoi sau maioneză, iar cealaltă cu sos de roșii preparat în casă ori cu ketchup. Pune burgerul pe una dintre jumătăți, apoi feliile feliile de roșii și cele de castraveți murați și o frunză-două de salată verde, apoi închide burgerul cu cealaltă jumătate de chiflă și e gata de consum. Opțional, mai poți pune și o felie-două de brânză vegană – există unele sortimente care se și topesc ușor la căldură și seamănă cu brânza Cheddar.
Rețeta 3: rețetă cu linte și orez brun
Lintea este un aliment plin de proteine vegetale și fibre și are o textură potrivită pentru a prepara cu el burgeri vegani.
Ingrediente:
1 cană de linte verde fiartă și bine scursă
1 cană de orez brun fiert
½ cană de nuci mărunțite
½ cană de ceapă roșie
1 lingură de semințe de in înmuiate în 2 linguri de apă caldă
3 linguri de făină integrală
2 căței de usturoi
1 cm de ghimbir ras
½ legătură de pătrunjel proaspăt
½ linguriță de boia (dulce sau iute, după gust)
1 lingură de sos barbeque
1 lingură de ulei
După prepararea burgerilor se folosește:
4 chifle din făină integrală
câteva frunze de salată verde
câteva rondele de castravete murat
sos guacamole
Cum se prepară?
Pune în blender ceapa, usturoiul, ghimbirul, nucile și pătrunjelul proaspăt și mărunțește-le. Adaugă apoi și condimentele, orezul, o jumătate din cantitatea de linte fiartă și pornește iar blenderul. Pune amestecul obținut într-un bol și adaugă restul de boabe de linte, semințele de in, sosul barbeque, uleiul și folosește mâinile pentru a încorpora ingredientele nou adăugate. Completează cu făină integrală, mai amestecă o dată și lasă apoi bolul 15 minute la frigider, să se răcească.
Dacă, după răcire, pasta obținută este prea umedă, mai poți adăuga făină. Modelează apoi tot amestecul în 4 chiftele. Unge o tigaie cu puțin ulei și pune chiftelele în tigaie și gătește-le preț de 4-6 minute pe fiecare parte.
Taie chiflele pe jumătate, unge o parte cu un strat de guacamole, apoi așază pe acesta burgerul, salata, rondelele de castraveți murați și apoi închide burgerul cu cealaltă jumătate de chiflă.
Bibliografie:
BBC Goodfood – Vegan burger recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegan-burger-recipes
foto: vecteezy.com